Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (2024)


Historie:
• 20240614 - Initiële review
• 20240629 - Update omdat ik de Sync box uiteindelijk mocht houden: update van geleend naar gesponsord


Disclaimer: Ik heb deze Philips Hue Play HDMI Sync Box te leen gesponsord gekregen via Signify, de fabrikant van Philips Hue producten, ten bate van het schrijven van deze review! Ik ontvang, buiten het product, geen financiële vergoeding voor het schrijven van deze review. Het product mag ik wel houden na de review, maar dit staat verder los van de beoordeling.

De review is verder niet door Signify gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.

Desondanks blijf ik het belangrijk vinden dat jij, mijn lezer, je er bewust van blijft dat ik dit product heb gekregen ten bate van het schrijven van deze review. Daarnaast kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!

En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (1)

Inleiding

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (2)
Vind je het saai om een inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.

Algemene inleiding

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (3)
Eind 2023 was de Tweakers Awards uitreiking. Hier heb ik, met dank aan jullie allen, de eerste prijs voor best beoordeelde gebruikersreviews in de wacht gesleept. Op de uitreiking heb ik tevens diverse andere winnaars, zowel Tweakers als bedrijven en diens vertegenwoordigers, mogen ontmoeten. Een ervan was Signify, het bedrijf achter onder andere Hue en Wiz smarthome verlichting. Via Signify kreeg ik de kans om enkele (nieuwe) producten uitgebreid aan de tand te voelen en jullie mee te nemen in mijn bevindingen, waarvan akte!

Het moge duidelijk zijn dat ik een Hue-fan ben, want ik heb al een breed scala reviews van diverse Hue producten gepubliceerd, en er zijn er nog genoeg die in de pijplijn zitten. Met een nieuwe woning werd het tijd om de verlichting in en om het huis echt goed aan te pakken,. Hierbij heb ik gekozen om nagenoeg alles te voorzien van Hue lichtbronnen. En omdat daar veel voor mij nieuwe Hue producten bij zaten, kwam ik met een uitgebreide, nieuwe Hue serie, welke nog regelmatig wordt uitgebreid.

Hoewel ik inmiddels bezig ben met het opzetten van Home Assistant voor de volledige automatisering in huis, zal dit géén onderdeel zijn van deze reviews. Als je al met HASS bezig bent, verwacht ik dat je daar meer verstand van hebt dan ik, en ik je in mijn review daarover niks nieuws kan leren.

Daarnaast was het voorheen mogelijk om via een separate Hue Bluetooth app gebruik te maken van de bluetooth functie van diverse (geschikte) Hue lampen, zonder tussenkomst van een Bridge, met een maximum van tien Hue lichtbronnen. Deze app is echter inmiddels samengegaan met de gewone Hue app, via waar het alsnog mogelijk is om verlichting zonder Bridge op te zetten via bluetooth. Ook hiervoor geldt, het gebruik van Hue via bluetooth zal ik niet nader toelichten in deze reviews.

Inleiding, deel 2

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (4)
In verband met het EK Voetbal heeft Signify mij gevraagd of ik de Philips Hue Play HDMI Sync Box, omdat dat best een lange naam is, verder “Sync box” genoemd, weer eens onder de aandacht wilde brengen door deze te testen en reviewen. In het kader van het EK Voetbal leek het Signify een mooi idee om het Oranjegevoel ook letterlijk bij de Nederlanders thuis in de woonkamer te brengen: met de sync box kun je je Hue lampen synchroniseren met wat er op het scherm gebeurt.

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (5)

De Sync box is verder al langere tijd op de markt en er zijn dan ook op Tweakers al diverse uitgebreide reviews van te vinden, van 2019 toen de Sync box werd uitgebracht. Reviews van zowel de Tweakers redactie, alsook van Tweaker Snippertje zijn hierin mooie reviews. Omdat deze inmiddels wat ouder zijn, is dit wellicht ook een mooi moment om een nieuwe review van dit wonderlijke product te publiceren!

Om eerlijk te zijn, heb ik nog een Philips Ambilight televisie (fabrikant: TP Vision) van de generatie die nog wél ondersteuning biedt voor Ambilight+Hue. Helaas worden nieuwe televisies van TP Vision onder de merknaam Philips niet meer voorzien van Ambilight+Hue.

Om niet vals te spelen, heb ik voor deze review de Ambilight op mijn televisie uitgeschakeld, evenals de Ambilight+Hue functionaliteit. Voor nu veel leesplezier gewenst!
Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (6)

Inhoudsopgave:

  1. Inleiding
    1. Algemene inleiding
    2. Inleiding, deel 2
  2. Specificaties
  3. Unboxing
  4. Gebruik
    1. Setup
    2. Dagelijks gebruik
      1. Surroundverlichting
    3. Alternatieven
      1. Ambilight+Hue
      2. Samsung Sync app
      3. Alternatief met een RPi
      4. Govee kit
    4. Limitaties Hue Bridge v2.1
    5. Abonnement
  5. Repareerbaarheid
  6. Conclusie
  7. Hue review series
  8. Afsluiting

Voor algemene vragen over Philips Hue, en meer informatie bestaat er op Tweakers een algemeen topic. Ga daarvoor naar het .

Terug naar de inhoudsopgave

Specificaties

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (7)

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (8)
De HDMI-out heeft een inkeping, in tegenstelling tot de vier HDMI-in poorten.

Hieronder een beknopte weergave van de belangrijkste specificaties van de Sync box:
• Stand-by verbruik: 1.5W
• Maximaal verbruik: 7.3W
• Vier HDMI-in poorten (2.0b met HDCP 2.2)
• Eén HDMI-out poort
• Ingebouwde IR-receiver
• Ondersteunde resoluties: 4K 60Hz, 1080p 120Hz, 1440p 120Hz
• Videoformaten: HDR10+ en Dolby Vision
• Audioformaten: Dolby Atmos
• CEC ondersteuning
Terug naar de inhoudsopgave

Unboxing

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (9)

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (10)

In de doos vind je, naast de Sync box, een stroomadapter, stroomsnoer en een HDMI-kabel. De doos van de Sync box vind ik persoonlijk wel aan de grote kant, met veel verpakte lucht. Dus de Sync box zal tijdens transport niet snel beschadigen vermoed ik. Echter denk ik dat deze doos best kleiner had gekund. Wellicht stamt het ontwerp van deze doos nog uit de tijd vóór de updates in verpakkingen.
Terug naar de inhoudsopgave

Gebruik

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (11)
Dan gaan we nu bezig met de Sync box. Mocht je nieuw zijn in het Hue ecosysteem, dan ben je er nog niet met alleen een lichtbron. Voor het gebruik van de Sync box heb je namelijk een Hue Bridge en ten minste één Hue White and color ambiance lichtbron nodig.

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (12)
Vaak wordt de Sync box samen met de Hue Play Gradient Lightstrip als bundel verkocht.

Terug naar de inhoudsopgave

Setup

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (13)
Van wat ik online kon vinden en in de handleiding las, werkte de Sync box voorheen met een losse Sync app. Sinds tegenwoordig is dat, net als voor de Bluetooth functionaliteiten voor geschikte lichtbronnen, ondergebracht in de algemene Hue app. Hierdoor zit alles centraal in één app en hoef je niet meer te wisselen.

Toen ik de Sync box eenmaal had aangesloten op de tv, kon ik beginnen met het toevoegen van de Sync box aan mijn Hue setup. De initiële configuratie zorgde bij mij wel voor de nodige frustraties. Initieel kon ik niet via bluetooth verbinden met de Sync box, waar dit precies fout ging, durf ik niet te zeggen. Met een factory reset van de Sync box was dit echter al snel opgelost. Hierna kwam ik echter vast te zitten om de Sync box toe te voegen aan mijn wifi netwerk. Ik kreeg een beetje het gevoel dat ik een DOA had ontvangen.

Na veel testen en uitproberen, kreeg ik het gevoel dat de problemen kwamen door de samenwerking met mijn Ubiquiti Amplifi, daarom probeerde ik de Sync box eens te verbinden met mijn Fritzbox. Dit bleek direct en zonder problemen te gaan, alleen kon hij toen natuurlijk niet mijn Hue setup vinden… Vervolgens heb ik mijn mesh punten afgekoppeld, zodat ik alleen nog het basisstation van mijn Amplifi overhield.

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (14)
Bij het afronden van de review bleek dat diverse foto's niet waren gelukt of gewoon geheel vergeten... dus op deze foto's die ik opnieuw heb geschoten zitten de HDMI-in poorten niet meer aangesloten.

Dit bleek te werken, en toen kon ik eindelijk de Sync box toevoegen. Al met al ben ik bijna een uur bezig geweest om de Sync box in mijn systeem toe te voegen, maar het is gelukt. Mocht je dus ook hier tegenaan lopen, dan kan het zomaar zijn dat het mesh-netwerk je parten speelt!

Vervolgens doorloop je de rest van de stappen, waarmee je ook een Entertainment Area aanmaakt. Hierin voeg je de lichtbronnen toe voor je setup die je wil laten meesynchroniseren.
Terug naar de inhoudsopgave

Dagelijks gebruik

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (15)
In het begin zal je ongetwijfeld nog het een en ander willen finetunen aan de instellingen van de Sync box. Daarnaast kan het wellicht nodig zijn om een Micro-USB kabel te gebruiken tussen de Sync box en je tv, indien de Sync box niet automatisch meeschakelt als je tv inschakelt. Hierbij is het dan wel hopen dat de USB-poort niet continu van spanning is voorzien, zoals in het geval van de Tweakers redactionele review.

Sinds de product launch in 2019 heeft Signify diverse firmware updates uitgebracht voor de Sync box. Sommige updates zijn uitgebracht in verband met verbeteringen aan de CEC, Consumer Electronics Control. Dit heeft hopelijk de nodige problemen opgelost, al kan ik daar zelf niks over zeggen.

Daarnaast is er ook een update uitgebracht, welke zou moeten resulteren in een verminderd stroomverbruik van de Sync box. Zelf heb ik dit niet gemeten, sorry, alle stekkers zijn bij mij inmiddels in gebruik en ik heb nog niet de tijd gevonden om een set nieuwe te bestellen. Maar het verbruik nu ligt, in theorie, lager dan de verbruikswaarden zoals de Tweakers redactie die heeft gemeten ten tijde van hun review.

De Sync box heeft, zoals in de specificaties vermeld, vier HDMI-ingangen met HDMI 2.0b support, geen HDMI 2.1. Nu is dat voor mij geen struikelblok, maar voor gamers is dat wel nadelig. Hierdoor kun je namelijk met de PS5 en Xbox Series X geen 4K 120Hz beelden afspelen. Wellicht dat er in de toekomst een nieuwe versie uitkomt waarin dit is opgelost, maar die geruchtenmolen is ook al ruim een jaar oud.

Met vier aangesloten apparaten gaat het bij mij meestal goed met het automagisch wisselen tussen de verschillende bronnen. Mocht het niet vanzelf of niet juist gaan, kan je ook handmatig wisselen tussen bron via de app. Daarnaast kan je in de app wisselen tussen verschillende entertainment zones. Zo kun je bijvoorbeeld een zone aanmaken voor alleen het gebied voor de tv, als je wat rustiger wil, en een zone voor het hele huis als je een feestje wil geven en de buurt wil laten meegenieten. Bij wijze van spreken dan, natuurlijk. Dit is geen advies.

In de app kan je verder makkelijk en snel de helderheid en intensiteit van de meekleurende verlichting aanpassen. Dit is vergeleken met Ambilight+Hue, wat ik iets verderop nog kort behandel, vele malen handiger en sneller aan te passen. Ambilight+Hue moet namelijk via de instellingen van de tv worden aangepast. Daarnaast is het mij opgevallen dat de verlichting met de Sync box beduidend responsiever is dan met Ambilight+Hue.

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (16)
Nu met de tv uitgeschakeld en de lightstrip+Play bars in mijn profielkleur! Mooi roze is niet lelijk!

In het dagelijks gebruik is bij ons in ieder geval het resultaat dat de verlichting in de woonkamer meekleurt met het beeld op de televisie, zo lang als dat we geen op de tv draaiende apps gebruiken. Hierdoor zijn YouTube, Netflix, Videoland en andere streamingdiensten voor ons al uitgesloten van gebruik met de Sync box.

Sommige apps, zoals YouTube en Netflix, staan ook op onze Blu-ray speler, maar niet iedere app kan op die Blu-ray speler. Daarnaast moet de Blu-ray speler dan ingeschakeld worden om die apps te gebruiken, welke ook al native op de tv aanwezig zijn. Dit vind ik wel jammer, maar daar kan Philips Hue met de Sync box helaas weinig aan doen. Het beeldsignaal blijft namelijk gewoon binnen de tv in die gevallen.

Surroundverlichting

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (17)
Voor het kijken van het EK voetbal via je settopbox kan je de Sync box dus wél gebruiken. En ook als je andere apps via je tv-kastje gebruikt, zoals dat bijvoorbeeld bij KPN en Ziggo mogelijk is. Door het laten meesynchroniseren van de verlichting in je kamer creëer je, zoals Philips Hue dat mooi noemt, “surroundverlichting”.

Door dit synchroniseren wordt de beleving van films en series veranderd, wellicht in een vorm te vergelijken met een VR-bril: Doordat de lampen in je directe omgeving meekleuren met de actie op het beeld van je film, tv-show, sportwedstrijd of game, krijg je het gevoel meer in de actie te zitten.

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (18)
Helaas geen fisheye lens om de woonkamer goed te laten zien, maar omdat ik deze foto zo prachtig vindt, nog een keer in de herhaling!
Bij deze DJ-set kleurde de woonkamer in het donker prachtig mee!

Waar Ambilight zelf meer tot doel en effect heeft meer rust voor de ogen te creëren, kun je dit effect op zijn minst evenaren met behulp van de Sync box. En afhankelijk van hoe intens je het alles afstelt, kan je dit (in mijn opinie) overstijgen door helemaal in je belevenis te worden gezogen en de intensiteit maximaal te zetten.
Terug naar de inhoudsopgave

Alternatieven

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (19)
Naast de Sync box heb je ook nog enkele alternatieven met elk zo zijn voor- en nadelen. De voor mij meest bekende is Ambilight+Hue op door TP Vision geproduceerde televisies. Daarnaast is er voor bepaalde, recentere Samsung televisies de Samsung Sync app. Tot slot behandel ik hier ook nog kort een DIY-oplossing voor de die hard Tweaker. Onder de Tweakers redactionele review worden in de comments door diverse Tweakers ook nog alternatieven genoemd, dus kijk ook daar even!
Terug naar de inhoudsopgave

Ambilight+Hue

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (20)
Zoals in de inleiding vermeld, heb ik nog een Philips Ambilight televisie met ondersteuning voor Ambilight+Hue. Helaas worden nieuwe televisies van TP Vision onder de merknaam Philips dus niet meer voorzien van Ambilight+Hue, wat ik enorm jammer vind. Deze optie zal dan ook een ‘uitstervend ras’ worden.

In mijn ervaring werkt Ambilight+Hue erg goed. Mijn eerste Ambilight had tweeweg Ambilight, de huidige heeft drieweg Ambilight. Op de tv kan je vervolgens nagenoeg hetzelfde configureren als wat je met de Hue app kan. Zoals eerder aangestipt, gaat het configureren van de Sync box in de Hue app wel een stuk eenvoudiger dan op de televisie. Op je telefoon heb je natuurlijk gewoon touch, op de televisie moet je het doen met de pijltjes op de afstandsbediening.

Daarnaast is de Hue verlichting met Ambilight+Hue beduidend minder responsief dan met de Sync box. Hiermee bedoel ik dat de verlichting in de entertainment zone met Ambilight+Hue beduidend trager reageren dan met de Sync box.

Wat verder ook het geval is, is dat de Hue Play Gradient Lightstrip (review hiervan volgt later) maar één zone van je scherm gebruikt om de verlichting in te stellen, terwijl deze de links, boven en rechts van de tv licht schijnt. De Ambilight+Hue lijkt dus niet (goed) om te kunnen gaan met het Gradient aspect van de lightstrip, wat enorm jammer is, omdat de lightstrip vele malen feller is dan de Ambilight en in mijn opinie ook een stuk béter dan de Ambilight van mijn tv. Daarnaast valt de Ambilight in het niet bij de lightstrip. Maar de Lightstrip wordt in een andere review uitgebreid aan de tand gevoeld en nader belicht. Pun intended

Omdat er op de nieuwe tv modellen van TP Vision geen Ambilight+Hue functionaliteit meer zit, had ik mijn contactpersoon bij Signify gevraagd of ze hier wat over kon zeggen vanuit Signify. Hierover kan ik het volgende delen:

Ambilight+Hue is de afgelopen jaren een zeer gewaardeerde functie geweest voor veel van onze gezamenlijke gebruikers. Omdat onze gezamenlijke technologieplatforms zich echter blijven ontwikkelen en veranderen, zal de oplossing voor de vorige generaties Philips Ambilight TV’s niet langer compatibel zijn met de toekomstige generatie Philips Ambilight TV’s. Bij Philips Hue blijven we ons inzetten om nieuwe lichtsynchronisatie- en entertainmentervaringen voor onze gebruikers te ontwikkelen en te leveren.

Terug naar de inhoudsopgave

Samsung Sync app

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (21)
Uiteraard kan ik de Sync app voor Samsung tv’s niet onbelicht laten, nu ik de Sync box en diens alternatieven belicht. Deze app is begin 2023 uitgebracht. Als noot vooraf, ik heb zelf géén Samsung tv, dus ik zou wat details kunnen missen. Werk je voor Samsung, ik wil best zo’n tv testen en reviewen, hint hint!

In plaats van een Sync box, waar dus ook enkele nadelen aan kleven zoals je hebt kunnen lezen, is er voor geschikte Samsung tv’s ook een app beschikbaar waarmee Hue verlichting gesynchroniseerd kan worden.

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (22)
Foto-impressie uit de mediaset voor de Samsung Sync app afkomstig van de site van Signify.

Eerder was deze app beschikbaar met een eenmalige aankoop voor 130 euro. Deze app was dan gekoppeld aan die specifieke televisie. Signify heeft echter aangekondigd de samenwerking met Samsung uit te breiden, waar ook de mogelijkheid van een abonnementsvorm voor 2,99 euro per maand bij is gekomen. Hoewel ik zelf geen fan ben van de vele abonnementen, zie ik hierin wel een voordeel:

Enerzijds kun je met dit abonnement tot maximaal drie Samsung tv’s binnen hetzelfde huishouden voorzien van de app. Ik kan mij prima inbeelden dat in sommige huishoudens meerdere tv’s zijn, en dat men in dat geval bij één merk blijft. Anderzijds kan je op deze manier voor een lager bedrag eerst kennismaken met deze functionaliteit. Als het je niet bevalt, kun je simpelweg het abonnement stopzetten en ga je niet voor 130 euro ‘het schip in’.
Terug naar de inhoudsopgave

Alternatief met een RPi

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (23)
Een alternatieve optie, om zelf aan de knutsel te gaan, is met o.a. een Raspberry Pi. Op de gelinkte site wordt uitleg gegeven hoe je met een DIY-oplossing kunt maken om Hue verlichting mee te synchroniseren. Ook is er een YouTube video van beschikbaar voor de liefhebbers. Wel is dit project afhankelijk van de prijs en beschikbaarheid van de diverse componenten, maar ik vind het resultaat wel erg mooi!


Terug naar de inhoudsopgave

Govee kit

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (24)
Nog een optie die elders op Tweakers werd benoemd, was een Govee kit. Dit ziet er in ieder geval redelijk eenvoudig uit. Wel heb je hiermee een camera bovenop je tv zitten, waarmee het scherm in de gaten gehouden wordt. Daarnaast creëert dit alleen een Ambilight effect, en is het, zover ik kon nagaan, niet mogelijk om ook andere (Hue) lichtbronnen mee te laten kleuren.
Terug naar de inhoudsopgave

Limitaties Hue Bridge v2.1

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (25)
De Hue Bridge kent enkele limitaties ten aanzien van het aantal te koppelen accessoires en lampen. Philips Hue geeft hierover aan dat er maximaal 10 accessoires en maximaal 50 lampen aan één bridge gekoppeld kunnen worden. Het exacte aantal zal afhangen van welke lampen je gebruikt. Zo schijnt onze Hue Gradient Signe vloerlamp als meer dan één lamp te tellen voor de Bridge, doordat de vloerlamp drie verschillend instelbare delen heeft.

Deze limitatie van de Hue Bridge levert ook wel eens discussies op, en mensen die zoeken naar een oplossing, omdat Google Assistant moeite heeft met een tweede Bridge. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor, maar deze zijn niet altijd gebruiksvriendelijk of wenselijk. In dat opzicht spreek ik dan ook mijn wens en hoop uit dat er een nieuwe versie van de Hue Bridge komt, welke deze limitatie niet meer heeft, of waar deze minder beperkend is. De noodzaak voor een tweede Bridge begint ook bij ons om de hoek te komen.
Terug naar de inhoudsopgave

Abonnement

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (26)
Met de introductie van Hue Secure, de beveiligingstak van Hue, zijn er ook abonnementen bij Hue gekomen. Deze abonnementen zijn specifiek bedoeld voor de beveiligingscamera’s in de Hue Secure line-up. Je hebt dus géén abonnement nodig om gebruik te maken van je lampen en andere accessoires, dus ook niet voor de Sync box.
Terug naar de inhoudsopgave

Repareerbaarheid

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (27)
Inmiddels schrijf ik alweer enige tijd, indien mogelijk, iets over de repareerbaarheid van een product, enerzijds door de fabrikant, anderzijds door de gebruiker zelf. Ik zal zeker niet elk product welke ik review uit elkaar gaan halen (hoewel het ter lering en vermaak zeker leuk kan zijn), maar ik zal wel kijken of er bijvoorbeeld disassembly-guides beschikbaar zijn (zoals via de site van iFixit) en hoe de verkrijgbaarheid van onderdelen is (op het moment van opstellen van de review).

Hiervoor geldt: Mocht je op- of aanmerkingen hierop hebben, dan hoor ik deze zeer graag in de comments of via een PB! Alleen met jullie feedback kan ik mijn reviews verbeteren!

Omdat ik de Sync box te leen had, heb ik deze verder niet geopend, dat zou ik niet zo netjes vinden. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat, als je hier zelf mee bezig gaat, eventueel nog aanwezige garantie op je Sync box komt te vervallen! Als je al buiten de garantie zit, en je Sync box is defect, kan je altijd een poging wagen.

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (28)
Deze rubber voet, welke voor veel grip zorgt, moet je verwijderen om bij de schroeven te komen.

Op Reddit vond ik o.a. foto’s van het binnenwerk van een Sync box. Onder andere deze heb ik gebruikt om een inschatting te maken aangaande repareerbaarheid (welke voor een leek niet te doen zal zijn en ik ook zeker niet zou aanraden).

Aan de hand van deze online informatie las ik dat je, om de Sync box te openen, eerst de rubber voet moet verwijderen. Deze zit met een lijmlaag vast, wat je los kan weken door te verwarmen met een föhn, of kan je losweken/oplossen met 90+% alcohol wat je bijvoorbeeld bij de drogist kunt kopen.

Vervolgens moet je vier phillips schroeven in de hoeken verwijderen. Voor de rest zit het geheel vast met clips, waar je voorzichtig mee moet zijn met het openen. Deze zijn kwetsbaar en kunnen afbreken.

Eén van de vaker voorkomende problemen die ik online tegenkwam, was dat er wel eens problemen ontstaan met de power connector. Het kan voorkomen dat er affabriek blijkbaar te weinig soldeer is gebruikt, waardoor deze los kunnen raken. Als dit buiten de garantie gebeurt, en je hebt een soldeerbout, is dit een eenvoudige reparatie. Overige reparaties moet je heel handig voor zijn en kunnen microsolderen, en zou ik dan ook zeker niet aanraden.
Terug naar de inhoudsopgave

Conclusie

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (29)
De Sync box zorgt voor een eenvoudige setup, iets wat ik vanuit Philips Hue inmiddels meer dan gewend ben. Met de Sync box kun je dus je verlichting laten meesynchroniseren met beelden op je televisie. Hier heb je, naast de Sync box, dus wel een Hue Bridge en color Hue lampen voor nodig. Wel is hierbij de kanttekening dat het beeldsignaal via een HDMI-poort moet komen; met apps rechtstreeks op de tv kan de verlichting niet meekleuren, omdat de Sync box dit signaal niet mee krijgt.

Met behulp van een Hue Play Gradient Lightstrip kun je, in combinatie met de Sync box, je televisie voorzien van ‘aftermarket’ Ambilight. Dit kan rustiger voor de ogen zijn. Echter, of dit ook voor jou het geval is, zal van persoon tot persoon verschillen en kan ik niet over oordelen. Er is in het meekleuren/synchroniseren gelukkig een hoop in te stellen, zoals de modus, intensiteit en helderheid.

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (30)

Met het gebruik van de Lightstrip in combinatie met diverse andere Hue lampen in je kamer, kun je de volledige ruimte laten meekleuren. Dit kan ervoor zorgen dat je veel meer wordt meegezogen in wat er op je scherm gebeurt, en kan daarmee je beleving meer compleet maken.

Zoals in de review vermeld, zijn er ook andere opties. Zo heb je voor sommige recentere Samsung tv’s een app die de Sync box functionaliteit nabootst. Ook kun je, zoals in deze review benoemd, met een Raspberry Pi zelf aan de knutsel. Maar de Sync box is een goed alternatief als je geen geschikte Samsung televisie hebt, en gewoon gemak wilt van een product dat out-of-the-box werkt.

De Tweakers-redactie gaf de Sync box in 2019 een 5,5 als eindcijfer. Zelf vind ik de Sync box net aan vier sterren waard. De aanschafprijs van de Sync box is stevig, en de Samsung app geeft voor eenmalig 130 euro, of 3 euro per maand een vergelijkbare, of wellicht zelfs betere ervaring. Wel moet je hiervoor dus een geschikte Samsung tv hebben. Helaas heb ik dit niet zelf kunnen testen, want ik vermoed dat door deze app van Signify ook op de tv draaiende apps de verlichting kunnen schakelen, wat deze Sync box dus (logischerwijs) mist.

Nu is het volgende voor mij geen struikelblok, maar ik kan mij goed inbeelden dat het voor gamers wel het geval is: de Sync box heeft geen HDMI 2.1 ondersteuning. Hierdoor kun je met de PS5 en Xbox Series X geen 4K 120Hz beelden afspelen.
Terug naar de inhoudsopgave

Hue review series

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (31)
Zoals gezegd heb ik inmiddels meerdere Philips Hue producten gereviewd. Alle producten zijn door mijzelf aangeschaft. Zodra ik nieuwe Hue reviews schrijf, zal ik mijn best doen de andere reviews bij te werken met verwijzingen naar de andere reviews in dit hoofdstukje. Op het laatste bijwerkmoment van deze review was de stand van zaken als volgt:

Verlichting

  • Philips Hue Filament kaarslamp E14 1-pack
  • Philips Hue Fair White Ambiance plafondlamp (incl DIM switch) Zwart
  • Philips Hue Lightstrip Plus V4 (2m)
  • Philips Hue Plus Lightstrip Verlengstuk 1M v4
  • Philips Hue White and Color Ambiance Iris Zwart
  • Philips Hue Outdoor Calla Sokkel

Accessoires

  • Philips Hue wandschakelaarmodule
  • Philips Hue Motion Sensor v1
  • Philips Hue Motion Sensor v2
  • Philips Hue Draadloze Dimmer
  • Philips Hue Tap Dial Switch zwart
  • Philips Hue Outdoor buitensensor
  • Philips Hue Play hdmi Sync Box

Hue Secure

  • Philips Hue Secure Camera – batterij, zwart
  • Philips Hue Secure Contact sensor

Terug naar boven

Afsluiting

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (32)
Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Philips Hue Play HDMI Sync Box, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je een foutje gespot of heb je aanvullingen op de review? Stuur me dan met liefde een PB'tje!

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald, hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij.
Terug naar de inhoudsopgave

Philips Hue Play HDMI Sync Box - PeacekeeperNL - Product reviews (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6523

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.